Odcinek 6 – Przepis na szparagi z boczkiem
W tym odcinku rządzą szparagi! Jak zatem przygotować doskonałe danie z ich udziałem? Razem z Izą Kapias i Mateuszem Czekierdą bierzemy się za spaghetti ze szparagami w boczku i jajkach.
Składniki:
- 400 g Czanieckiego Makaronu spaghetti
- 500 g szparagów zielonych
- 300 g boczku w plastrach
- 4 jajka
- garść orzechów ziemnych
- 2 łyżki octu spirytusowego
- pieprz młotkowany
- sól
Czanieckie spaghetti gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szparagi zawijamy po 3-4 szt. w plastry boczku, tak by wystawały tylko ich główki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła, ponieważ większa ilość tłuszczu wytopi się z boczku, następnie solimy szparagi i kładziemy na patelnię. Kiedy boczek się zrumieni, przewracamy szparagi na drugą stronę i dorzucamy garść orzeszków ziemnych. W międzyczasie przygotowujemy jajka w koszulkach: do wrzącej wody wlewamy 2 łyżki octu spirytusowego, wprawiamy wodę w wir, wbijamy surowe jajko i delikatnie mieszamy. Z każdym jajkiem postępujemy tak samo. Gotujemy ok. 3-4 minut, by białko się ścięło a żółtko w środku pozostało płynne. Jajka łyżką cedzakową przekładamy do osobnych miseczek lub kokilek. Owinięte boczkiem szparagi zdejmujemy z patelni, wrzucamy na nią makaron, możemy dodać odrobinę wody z gotowania makaronu i odrobinę masła, solimy do smaku. Na talerz wykładamy makaron, kładziemy na nim boczek ze szparagami, a na wierzchu każdej porcji układamy jajko.