Tylko w południowym Tyrolu ulegniemy fuzji włoskich i austriackich wpływów. Coś, co z pozoru nie powinno się udać, tam funkcjonuje pierwszorzędnie. Regionalna kuchnia odzwierciedla to dobitnie, dlatego obok typowych knedli pojawia się totalny miks włosko-austriackich smaków, np. schuttelbrot z dodatkiem kminku, białego sera i szczypiorku. Razem z ambasadorką naszego bloga – Moniką Mrozowską, zapraszamy w kulinarną podróży po alpejskich wioskach bez konieczności ruszania się z domu!
Makaron gotujemy al dente, według wskazań na opakowaniu. Wywar warzywny odparowujemy przynajmniej o 1/3 . Następnie dodajemy masło, zmielone paluchy grissini, mielony kminek, sól do smaku i całość bardzo dokładnie mieszamy. Ugotowany makaron łączymy z sosem z grissini. Na talerzu posypujemy kawałkami sera i drobno poszatkowanym szczypiorkiem. Smacznego!