Odcinek 10 – Pepian, czyli Gwatemala w kuchni
Wśród pamiątek Anity Demianowicz z podróży po Ameryce Środkowej znalazł się przepis na Pepian – kultowe danie kuchni gwatemalskiej. Kurczak, makaron w kształcie ryżu, papryka i pomidory to znane w Polsce składniki w nietypowych połączeniach. Przyprawione cynamonem i listkami świeżej kolendry zupełnie zmieniają swoje oblicze! Zobacz przepis Anity Demianowicz i szefa kuchni Mateusza Czekierdy na łatwe danie, które podbije podniebienia Twoich gości!
Składniki:
pierś z kurczaka
4 szalotki
2 pietruszki
1 seler
3 marchewki
2 papryki
2 pomidory malinowe
4 pomidorki pomarańczowe
pół szklanki oleju z pestek winogron
2 papryczki chilli
3 ząbki czosnku
pół szklanki sezamu
świeża kolendra
cynamon
groszek strączkowy
sól, pieprz
Pepian – sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Warzywa niedbale pokrój i wrzuć do garnka z kurczakiem, gotuj wszystko razem do czasu, aż warzywa zmiękną. Szalotkę, paprykę, pomidorki i chilli pokrój w ćwiartki, włóż do naczynia żaroodpornego i pokrop olejem. Piecz w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Czosnek i sezam posiekaj i podsmaż na patelni. Dopraw cynamonem. Warzywa wyjmij z piekarnika i przełóż do dużego naczynia. Dodaj posiekane listki kolendry i szczyptę soli. Podlej warzywa bulionem z kurczaka. Całość zmiksuj ręcznym blenderem. Dodaj posiekany groszek strączkowy. Powstały sos dopraw świeżą kolendrą, solą i pieprzem.
Wyjmij kurczaka z bulionu i pokrój w sporą kostkę. Dodaj do sosu i wymieszaj. Danie podawaj ciepłe, z makaronowym ryżem. Gwatemalski Pepian jest już gotowy!