Odcinek 11 – Mistrzowska dynia
Uwaga, kontrola smaku na planie WszechSmaki.TV! Przeprowadza ją Natalia Gacka, Mistrzyni Świata w fitnessie sylwetkowym i fanka zdrowego odżywiania. Ma być smacznie i fit! Pieczona dynia i Czaniecki świderek z błonnikiem owsianym spisują się na medal, tworząc zgrany duet, który zachwyci nie tylko Pogromców Tłuszczu. Zrób szybkie danie według naszego przepisu!
Składniki:
połowa średniej dyni
1 główka czosnku
1 pomarańcza
- garść orzechów laskowych
kilka gałązek świeżego tymianku
pół szklanki oleju dyniowego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron przygotuj według zaleceń na opakowaniu. Dynię pokrój w spore plastry i ułóż w naczyniu do pieczenia skorupą do dołu. Następnie dodaj do niej przekrojoną na pół główkę czosnku (w łupinach), kilka gałązek tymianku oraz kilka plastrów skórki z pomarańczy. Całość skrop oliwą dyniową i dopraw solą. Piecz dynię w piekarniku nagrzanym do 150º przez około 15 minut (aż zmięknie).
Upieczoną dynię oddziel od skórki i pokrój niedbale na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę dyniową i upraż na niej orzechy laskowe. Dodaj dynię, zamieszaj całość i powoli dodaj kilka łyżek ricotty. Dopraw wszystko solą. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z powstałym sosem. Danie podawaj gorące. Smacznego!