Czesi, podobnie jak Polacy, coraz chętniej eksperymentują w kuchni i łączą różne, często bardzo odległe, tradycje kulinarne. Piwny gulasz to jedna z tradycyjnych czeskich potraw – my proponujemy Wam jej nieco zmodyfikowaną wersję, nawiązującą również do kuchni meksykańskiej. Co wyjdzie z tego połączenia? Przekonajcie się sami. Dobrou chuť! Buen provecho!
Wołowinę kroimy na kawałki i smażymy na oliwie z oliwek. Kiedy zacznie brązowieć, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do dużego garnka. Wszystkie warzywa kroimy na paski lub plasterki, kukurydzę odsączamy i dorzucamy wszystko do mięsa (1 pietruszkę zostawiamy nieugotowaną). Wlewamy 1 szklankę jasnego piwa i uzupełniamy wodą. Gotujemy ok. godziny, dopóki mięso nie będzie zupełnie miękkie. Dodajemy śmietanę. Na talerzach układamy ugotowany makaron. Podajemy udekorowane natką i startym korzeniem pietruszki. Zupę można jeszcze posypać odrobiną startego, żółtego serem.