Odcinek 14 – Przepis na ramen
Konnichiwa! Dzisiaj Śpiewająca Podróżniczka – Diana Demi Marszewska i szef kuchni Mateusz Czekierda zabierają nas do Japonii! Wykorzystując znane w Polsce składniki przygotowali ramen, czyli japońską alternatywę dla naszego rosołu. Zobacz przepis na ramen i zaskocz gości podczas niedzielnego obiadu!
Składniki:
1 średnia golonka
400g łopatki wieprzowej
3 marchewki
1 pietruszka
korzeń imbiru
1 seler
3 małe cebule
1 główka czosnku
2 kurze jaja
kilka strączków świeżego groszku
3/4 szklanki sosu sojowego
szczypta sezamu
kilka listków kolendry
olej lniany
Sposób przygotowania, czyli przepis na ramen:
Czanieckie Gniazdko ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Jedną z marchewek obierz i pokrój w cienkie paski. Zanurz ją w zimnej wodzie, aby zachowała chrupkość, i odłóż na bok (razem z groszkiem posłuży do dekoracji dania). Pozostałe warzywa pokrój w kostkę (nie obieraj!). Cebulę, czosnek i imbir przekrój na pół (w łupinach). W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim krótko mięso. Do mięsa dorzuć warzywa i smaż wszystko razem. Zalej całość przegotowaną wodą i wlej do garnka sos sojowy. Gotuj zupę bez przykrycia do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać i odchodzić od kości.
Kurze jaja ugotuj „na miękko”. Groszek posiekaj w cienkie paseczki. Do miseczki włóż makaron i jajko, zalej wszystko gorącym bulionem z kawałkami warzyw i mięsa. Na samej górze ułóż przygotowane wcześniej paski marchewki i groszku. Ramen jest już gotowy. Smacznego!