Odcinek 12 – Przepis na wołowinę rodem z Węgier
Marcelina Ziętek, modelka i aktorka, ze swojej ostatniej podróży przywiozła przepis na wołowinę po węgiersku: bélszínszelet budapest módra. Kulinarny ekspert Mateusz Czekierda podjął wyzwanie i przygotował wołowinę w akompaniamencie pieczarki portobello, wędzonej papryki i Czanieckiego pappardelle. Czy udało mu się odtworzyć smak węgierskiej kuchni? Zobacz sam w najnowszym odcinku programu kulinarnego WszechSmaki.TV!
Składniki:
rostbef wołowy
3 duże pieczarki portobello
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
śmietanka 30%
1 papryka
świeża natka pietruszki
olej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę podpiecz krótko w piekarniku i uwędź na sianie według sposobu Mateusza Czekierdy. Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Czosnek, pieczarki oraz cebulkę pokrój w nieregularną kostkę. Cebulkę z czosnkiem podsmaż krótko, dorzuć pieczarki i smaż wszystko mieszając od czasu do czasu. Rostbef wołowy pokrój w nieduże kawałki i dodaj do pieczarek. Wszystko razem smaż do czasu, aż mięso będzie miękkie i gotowe do spożycia.
Paprykę pokrój w spore kawałki i dorzuć do mięsa. W tym momencie posól wołowinę. Na patelnię wlej śmietankę, wsyp posiekaną pietruszkę i zagotuj całość. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem. Podawaj gorące. Smacznego!