Czekoladowo-selerowa gratka
Kto by się spodziewał takiego duetu? Czekolada poczuła miętę do selera! Dla wielbicieli awangardowych zestawień mamy coś specjalnego – krem z selera i białej czekolady! Co na to wasze kubki smakowe?
Nasze przepisyPrzepisy na dania z makaronem można grupować na różne sposoby. Jednym z nich jest praktyczny podział przepisów według kształtu makaronu – to rozwiązanie wygodne szczególnie dla osób, które często planują posiłki na podstawie tego, co akurat mają zgromadzone w szafkach kuchennych. Makaron typu rurki zwykle znajduje zastosowanie w szybkich i łatwych zapiekankach, spaghetti najczęściej pojawia się na stołach w swojej najbardziej klasycznej wersji, a łazanki kojarzą się z potrawami świątecznymi.Przepisy z makaronem są jednak znacznie bardziej różnorodne niż mogłoby się wydawać – wystarczy spojrzeć na nasze propozycje. Inspirowane licznymi podróżami pomysły pomogą przemienić klasyczne tasiemki i kokardki w wyjątkowe dania, które na stałe wpiszą się do domowego menu. Spróbuj sportowej sałatki ze świderkami, spaghetti z ośmiornicą, zapiekanki dla trolla i wielu, wielu innych!
Kto by się spodziewał takiego duetu? Czekolada poczuła miętę do selera! Dla wielbicieli awangardowych zestawień mamy coś specjalnego – krem z selera i białej czekolady! Co na to wasze kubki smakowe?
Nasze przepisyBłonnik reguluje pracę układu trawiennego i ułatwia uzyskanie sylwetki na miarę światowych modelek! Przed Wami prawdziwa bomba błonnikowa – zapiekanka z karczochami i makaronem wysokobłonnikowym!
Z błonnikiem owsianymCo powiecie na malinowe spaghetti? Lekkostrawne danie w sam raz na upały! W malinowym chruśniaku znajdziecie Czaniecki Makaron spaghetti, które możecie zastąpić pełnoziarnistą tasiemką. Będzie zdrowo i pysznie!
Bądź fitW kuchni chińskiej znane są od tysięcy lat, ale na nasze stoły zagościły dopiero wraz z modą na „superfoods”. Dziś bambusowe kiełki połączą swoje siły z pełnoziarnistą tasiemką i czerwoną cebulą!
Bądź fitW tym odcinku rządzą szparagi! Jak zatem przygotować doskonałe danie z ich udziałem? Jak zwykle niezawodny przepis zaserwują nam nasi ambasadorzy – Iza Kapias i Mateusz Czekierda.
WszechSmaki TVW Norwegii należy być czujnym! Ni stąd, ni zowąd na naszej drodze mogą pojawić się złośliwe trolle. Mamy jednak przepis, który pomoże udobruchać te istoty – makaronową zapiekankę z dorszem, papryką i brokułami.
Kuchnia norweskaLatem wolimy proste i lekkie dania, które bez wysiłku przygotujemy w kilka chwil. Gotujcie się na pyszną fit sałatkę we włoskim stylu, pełną świeżej bazylii, soczystych pomidorów i chrupiącej cukinii.
Bądź fitW Polsce lipiec to sezon na kurki, których nie mogło zabraknąć również w naszym menu. Chrupiące, delikatnie okraszone aromatycznym boczkiem, złocą się na czanieckich tasiemkach. Zgłodnieliście?
Kuchnia polskaKuba wyspa jak wulkan gorąca, ale to Dominikana skradła nasze makaronowe serce. Uprawiane na wyspie ananasy i kukurydzę zapieczemy z serem i czanieckimi rurkami. Pycha!
Kuchnia dominikańskaWyrazisty smak wsparty aromatem orzechów laskowych… Na samą myśl o rozgwieżdżonej zupie charczo cieknie nam ślinka! Zobaczcie przepis, który zdradziła nam gruzińska kostiumografka – Sally Maisasvili.
WszechSmaki TVTaktyka nakazuje, żeby poznać przeciwnika od kuchni! Szwajcaria nie tylko piłką stoi, dlatego dziś tradycyjny Älplermagronen z serem Gruyère. Trzymamy rurki i rozgrzani do czerwoności czekamy na gole dla Polski.
Kuchnia szwajcarskaNa Festiwalu Dobrej Energii lody truskawkowe przygotowane przy pomocy ciekłego azotu smakowały wyśmienicie! Spróbujcie przepisu Mateusza wzbogaconego o pyszną, domową kruszonkę.
Makaron na słodko przepisyCzy w kuchni przyszłości jest miejsce na makaron? Oczywiście! Iza Kapias i Mateusz Czekierda pokazali prawdziwe show z molekularnym czary-mary w roli głównej. Powtórzcie to w domu!
Dla całej rodzinySłoneczne RPA zainspirowało nas do kolejnego zdrowego i energetycznego przepisu, oczywiście z ulubionym makaronem naszych sportowców:)
Bądź fitJacek Ratusznik, kulturysta i ambasador „Czanieckich z pasją”, w zawodach Olympia Amateur sięgnął po najwyższe trofea! Gratulujemy kolejnego sukcesu i zapraszamy na pyszne danie z serii „bądź fit!”
Bądź fitFrancja elegancja – kremowa zupa i wyborne mule przystroiły się w Czanieckie kokardki. Wpadajcie po kolejny przepis naszego eksperta Mateusza Czekierdy.
Kuchnia francuskaCzy wiecie, że zielony kalafior to prawdziwa bomba witaminowa? Razem z Izą Kapias oraz z naszym kulinarnym ekspertem Mateuszem Czekierdą, zdradzamy przepis na zapiekankę makaronową z kalafiorem.
WszechSmaki TVRazem z projektantką mody – Natashą Pavluchenko, zamieniamy kuchnię w atelier sztuki kulinarnej. Na talerzu, jak przed obiektywem – musi być apetycznie.
WszechSmaki TVDzień Dziecka świętujemy owocowo! Świeże maliny w pysznej zupie skuszą nawet największego niejadka, a 5-jajeczny makaron zadba o delikatny brzuszek. Na deser kolorowanka!
Dla całej rodzinyWłoskie danie w polskiej wersji. Gramy w zielone z Mateuszem Czekierdą i wcinamy rurki z pokrzywowym pesto bogatym w makro- i mikroelementy. Samo zdrowie!
WegetariańskieWedług legendy uciekający przed rewolucją francuski mnich przekazał mieszkańcom wioski Camembert recepturę na wytwarzanie pysznego sera. Chef Mateusz Czekierda dziś rozpuści camembert w obłędnym sosie.
Kuchnia francuskaSmaki z różnych stron świata w przepisie chefa Mateusza Czekierdy połączą się z orzechową nutą palonego masła. Poznajcie spaghetti z wołowiną w wersji de luxe.
SpaghettiWiedzieliście, że papryczka chili poprawia wytrzymałość? Tę korzyść z pewnością docenią uczestnicy Beskidzkiego Topora, którzy już w sobotę powalczą na dystansach maratońskim i ultra.
Bądź fitZielono za oknem, zielono na talerzu! Czanieckie razem z Mateuszem Czekierdą zapraszają na wiosenną zupę z jarmużu. Aksamitny krem doda Wam energii i zdrowo nasyci.
Kuchnia polska