Cena
Przy wyborze szynki kluczowa jest jest jej cena, choć oczywiście nie zawsze to, co jest tanie, nie jest dobre. Jednak w przypadku mięsa ta zasada sprawdza się bardzo często. Dobra szynka powinna być zrobiona z najwyższej jakości mięsa, najlepiej pochodzącego z własnej hodowli.
Im mniej ładnie, tym lepiej
Zasada nr 2 – im mniej „ładny” wygląd, tym lepiej dla jej walorów smakowych. Błyszcząca, o pięknym, idealnym kształcie zazwyczaj została poddana procesowi tzw. „nastrzykiwania” wodą. Ta dobrej jakości będzie raczej sucha i o nieregularnym kształcie, ponieważ w procesie wędzenia mięso traci ok. 50 % objętości. Szynka, którą możesz obdarzyć zaufaniem będzie miała raczej ciemny kolor i może brudzić ręce – to normalna pozostałość z procesu, jakiemu została wcześniej poddana, czyli wędzenia.
Pytanie o skład
Nie bój się zasięgać informacji u sprzedawców na temat zawartości procentowej mięsa i tzw. „mięsa oddzielonego mechanicznie” – tego drugiego unikaj, ponieważ może mieć w sobie dużo chemii. Masz prawo wiedzieć, jaki jest skład kupowanych przez nas produktów. Tym bardziej, że ich nazwy są bardzo często mylące – tzw. polędwica sopocka jest po prostu schabem.