Ryba z makaronem? No pewnie! Ze względu na swoje wartości odżywcze, ryby są bardzo ważnym elementem diety człowieka. Dorsz, bo to on zagra główną rolę w naszym daniu, jest bogaty w pełnowartościowe białko, które jest dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Co ciekawe, spożywając porcję 100 g dorsza, pokrywamy blisko połowę naszego dziennego zapotrzebowania na selen i białko! Chyba nie trzeba więcej argumentów przekonujących do (regularnego) jedzenia ryb. Poznaj nasz przepis na sycącego dorsza, który owija się we wstążki pappardelle i w towarzystwie śmietany podbija podniebienia gości 🙂
Sposób przygotowania:
Przygotuj Czaniecki Makaron Pappardelle według zaleceń na opakowaniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na maśle przez 3 minuty. Rybę podziel na kawałki średniej wielkości, dorzuć do cebuli i smaż, aż ryba będzie miękka (ok. 5-7 minut), przewracając ją od czasu do czasu na patelni. Następnie dodaj do śmietany przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (w razie braku praski, czosnek można posiekać) oraz sól i pieprz. Wlej mieszankę na patelnię, mieszając całość aż do momentu zagotowania. Ugotowany al dente i odsączony z wody makaron przesyp na patelnię i wymieszaj wszystko, żeby sos dokładnie połączył się z makaronem. Na koniec posyp danie świeżo siekaną natką pietruszki. Ryba z makaronem jest już gotowa. Smacznego!