Pierwsze wzmianki o sezamie pochodzą już z Babilonu, niewiele jednak wiadomo na temat jego pochodzenia. Na Dalekim Wschodzie był znany i stosowany już od tysięcy lat. Ciekawostką jest to, że to sezam był pierwszą rośliną, z której pozyskiwano olej.
„Sezamie, otwórz się!” – nawet najtwardsze serce będzie musiało skapitulować przed tym wezwaniem. Kontynuujemy temat kulinarnych wyznań, ponieważ zbliża się ku końcowi nasz konkurs. Wciąż jeszcze jest szansa na wygranie zestawów Czanieckich Makaronów! A dziś odkrywamy skarb prostoty, która bywa najwyższą formą wyrafinowania.
Czaniecki Makaron pappardelle gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu. Kroimy na kawałki filety z kurczaka, rozgrzewamy patelnię i smażymy je na maśle, dodając sól i pieprz. W tym samym czasie rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy serek mascarpone i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oregano. Na talerzach rozkładamy makaron, dodajemy kawałki kurczaka i wlewamy sos. Całość posypujemy nasionami czarnego i białego sezamu.