Śledź bez śledzia, świąteczna wariacja dla wegelubnych i nie tylko. Zamiast niego korniszonki, jabłko, groszek, pieczarki i boczniak. Dla osłodzenia nastroju miód i białe wino w musztardzie dijon. Czanieckie oszołomione smakiem przepisu Moniki Mrozowskiej proszą o dokładkę!
Czaniecki Makaron gotujemy al dente, według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie kroimy boczniaka w mniej więcej 3 centymetrowe kawałki i podsmażamy na oliwie na złocisty kolor z dwóch stron. Pod koniec smażenia solimy i polewamy odrobiną octu jabłkowego. Następnie jabłko, ogórki i pieczarki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w małą kostkę. Śmietanę mieszamy z musztardą, miodem, cebulą, ugotowanym makaronem i zielonym
groszkiem. W naczyniu warstwami układamy trochę śmietany z groszkiem i cebulą, boczniaka, plasterki jabłek, korniszony, pieczarki, znowu śmietanę i resztę składników. Całość wykańczamy warstwą śmietany z groszkiem i cebulą.