Słony karmel
Smak tradycyjnego karmelu zna każdy. Dlatego szef kuchni Czanieckiej Szkoły Gotowania przygotował coś, co zaskoczy wszystkich smakoszy – słony karmel! Jak go zrobić? Z czym go jeść? Zobaczcie prosty trik Mateusza Czekierdy!
Proponowane proporcje:
- 0,5 kg cukru
- 200 ml wody
- sól – do smaku
- 0,5l – 1l śmietanki 36%
Rady szefa kuchni:
- Pamiętaj, aby po wsypaniu na patelnię cukru od razu dodać wody
- Mieszaj cukier z wodą tak długo, aż lekko zbrązowieje (nie używaj łyżki, mieszaj przez potrząsanie patelnią!)
- Kiedy cukier zbrązowieje, dodaj śmietanki i podgrzewaj karmel do momentu, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji sosu
Mateusz Czekierda
Jest szefem kuchni w Czanieckiej Szkole Gotowania. Wspólnie z Izą Kapias (aktorką teatralną i serialową, znaną m.in. z „Przepisu na życie”) prowadzi program kulinarny WszechSmaki.TV. Doświadczenie zdobywał zarówno w Polsce, jak i za granicą. Gotował w najlepszych restauracjach na południu Polski (głównie w Bielsku-Białej). Mateusz to prawdziwy miłośnik smaków i zapachów, który może godzinami opowiadać o swojej pasji. Najchętniej korzysta z sezonowych warzyw i owoców, bo jak twierdzi, tylko lokalne produkty są gwarancją unikalnego smaku.
Szkoła Gotowania
Garść trików i przepisów kulinarnych, serwowanych przez profesjonalnego szefa kuchni, Mateusza Czekierdę, który zaraża widzów swoją miłością do gotowania. W programie serwuje proste, kulinarne patenty, które zaskoczą gości na każdym przyjęciu (i nie tylko). Słony karmel to kolejny przepis, który Mateusz bierze do tablicy w Czanieckiej Szkole Gotowania.
Czanieckie Makarony
Historia marki rozpoczęła się 25 lat temu od rodzinnej manufaktury, produkującej kultową krajankę. Dziś w ofercie firmy znajduje się niemal 40 rodzajów makaronów, inspirowanych kuchniami z całego świata. Czanieckie są jednym z głównych producentów makaronów w Polsce, eksportującym swoje wyroby do USA, Anglii i Irlandii. O jakość makaronów dba Czanieckie laboratorium, które funkcjonuje już od 13 lat.