Spaghetti Western to nieskomplikowana potrawa dla prawdziwych twardzieli. Jak wiadomo, zajęci zdobywaniem Dzikiego Zachodu kowboje nie troszczyli się zbytnio o finezję przygotowywanych potraw. Ważne, by można je było przyrządzić mając do dyspozycji kocioł nad paleniskiem. Lubiane w Ameryce czerwone mięso, papryczka chili i makaron rodem z Włoch – w tym jednym daniu znajdziemy wpływy aż trzech kontynentów (podobnie jak w filmie z gatunku spaghetti western).
Czaniecki Makaron spaghetti gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy będzie już prawie gotowe, dodajemy małe opakowanie przecieru pomidorowego i pokrojoną papryczkę chili (ostrożnie z ilością!). Jeszcze przez chwilę smażymy, a następnie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Ugotowany makaron rozkładamy na talerzach, dodajemy mięso i posypujemy całość żółtym serem. Czerwoną paprykę kroimy w wąskie paski i opalamy nad ogniem. Paseczkami papryki i rukolą dekorujemy potrawę.