WszechSmaki
  • Nasze przepisy
    • WG KSZTAŁTÓW MAKARONU
      • Nitki
      • Rurki
      • Świderki
      • Spaghetti
      • Tasiemki
      • Łazanka
      • Kokardki
      • Drobne
    • WG RODZAJÓW MAKARONU
      • Jajeczne
      • Amber Durum
      • Pełnoziarniste
      • Z błonnikiem owsianym
    • Makaron na słodko przepisy
    • Pikantne
    • Wegetariańskie
    • Dla całej rodziny
  • COOK&GO
  • Bądź fit
  • WYDARZENIA
    • Konkursy
    • Festiwal Wszechsmaki 2015
  • Szkoła gotowania
  • WszechSmaki TV
Facebook
Instagram
YouTube
Sklep

Szkoła gotowania z Mateuszem Czekierdą

mateusz-wyrozniajace

Zapraszamy Was do szkoły, w której niepotrzebne są podręczniki i dzwonek na przerwę. W Czanieckiej Szkole Gotowania, w ławkach pysznią się świeże warzywa, a my zamiast ocen rozdajemy kulinarne patenty. Nauczycielem jest tutaj niezastąpiony szef kuchni i adorator masła w jednym - Mateusz Czekierda. Charyzmatyczny, ale i konkretny jak porcje, które serwuje, wciągnie Was w fascynujący świat kulinarnej przygody. W Szkole Gotowania zdradzi przepisy na wyjątkowe potrawy i kulinarne triki, które zaskoczą każdego gościa. Gwarantujemy, że jeśli będziecie pilnymi uczniami, Wasze przyjęcia przejdą do legendy, a znajomi zaczną ustawiać się w kolejce po dokładkę.

Na pierwszej lekcji wideo poznacie tajemny przepis na perfekcyjne siekanie, na kolejnych dowiecie się, jak filetować rybę oraz… pomarańczę. W przerwie zagramy w zielone - przyrządzimy pietruszkowy majonez i koperkową oliwę. Podczas szkolnej wycieczki uwędzimy łososia na sianie i zrobimy ziemniaka z ogniska… bez ogniska! Na dokładkę, Mateusz udowodni Wam, że karmel może być słony, a fond z kaczki nie jest tak trudny, jak go malują. A Czaniecki rok szkolny podsumujemy przepisem na kosmiczne bułki z popiołem!

Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach

W jednym filmie zebraliśmy wszystko, co musicie wiedzieć o rybach! W tym odcinku szef kuchni Mateusz Czekierda krok po kroku pokaże Wam, jak kupić świeżą rybę, pozbyć się z niej łusek i zrobić filety.

Szkoła gotowania

Bułki z popiołem

U nas popiołem posypuje się bułki! A właściwie ciasto, z którego są wyrabiane. Zobaczcie trik szefa kuchni Mateusza Czekierdy na kosmiczne pieczywo, które zaskoczy gości na każdym przyjęciu!

Szkoła gotowania

Jak uwędzić rybę?

Prawda wyszła na jaw – każdy z nas może uwędzić łososia we własnej kuchni. Wystarczy garnek, sito i trochę kreatywności, żeby samemu zrobić naturalnie wędzoną rybę. Spróbujcie sami i sprawdźcie, jaka jest pyszna!

Szkoła gotowania

Słony karmel

Smak tradycyjnego karmelu zna każdy. Dlatego szef kuchni Czanieckiej Szkoły Gotowania przygotował coś, co zaskoczy wszystkich smakoszy – słony karmel!

Szkoła gotowania

Idealny fond, czyli sos z kaczki

Prosty patent na nietypowy sos z kaczki, który podkreśli smak każdej potrawy? My go mamy! Specjalnie dla nas szef kuchni Mateusz Czekierda zdradził swój przepis na sos, który wygrywa wszystkie kulinarne konkursy.

Szkoła gotowania

Zielony majonez

Zielone jest jakie? Zdrowe! Weź przykład z naszego szefa kuchni Mateusza Czekierdy i zrób zielony majonez! Koperek, pietruszka, a może szpinak? Wybór należy do Ciebie!

Szkoła gotowania

Zielona oliwa

W Szkole Gotowania trwa lekcja chemii. Jak odzyskać chlorofil z naszych ulubionych liściastych warzyw? Do czego przyda się termometr kuchenny i jak zrobić zieloną oliwę? Obejrzyj odcinek i poznaj sprawdzony kulinarny trik!

Szkoła gotowania

Ziemniaki z ogniska bez ogniska

Cuda w Czanieckiej Szkole Gotowania! A właściwie cud ziemniaki – jak z ogniska, ale bez ogniska i to zrobione we własnej kuchni. Poznaj prosty trik Mateusza Czekierdy!

Szkoła gotowania

Filetowanie pomarańczy

Jeśli tryskający we wszystkie strony sok z cytrusów to Twoja zmora, ten odcinek Szkoły Gotowania przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie! Poznaj trik Mateusza Czekierdy na szybkie filetowanie pomarańczy.

Szkoła gotowania

Nauka siekania!

Wystarczy jeden podstawowy składnik i odrobina praktyki, aby siekać jak prawdziwy szef kuchni. Zobaczcie przepis Mateusza Czekierdy na mistrzowskie siekanie!

Szkoła gotowania

Demi-glace to podstawa

Jak samodzielnie przygotować doskonałą bazę do sosów, jaką jest demi-glace? Mateusz Czekierda poza przepisem jak zwykle przekaże nam kilka przydatnych wskazówek!

Szkoła gotowania

Consomme – francuska finezja smaku!

Czym jest francuskie consomme i z czego możemy je przygotować? Razem z szefem kuchni Mateuszem Czekierdą zapraszamy na kolejną lekcję w Szkole Gotowania. Będzie pysznie!

Szkoła gotowania

Ostrożnie z ostrygami

Były już mule, czas na kolejne mięczaki w twardych skorupach. Szef kuchni Mateusz Czekierda podpowie jak przygotować ostrygi oraz z czym je podawać, aby smakowały najlepiej.

Szkoła gotowania

Kilka rosołowych trików

Co robi pomidor w rosole, dlaczego nie warto zbierać szumowiny i jak uzyskać złocistą barwę? Poznaj kilka sprawdzonych trików Mateusza Czekierdy na aromatyczny i klarowny rosół.

Szkoła gotowania

Masło maślane

Czym jest bastowanie, jak zagęścić sos lub sklarować masło? Hacen Sahraoui zdradził nam 3 sekrety kuchni francuskiej, a Mateusz Czekierda kontynuuje temat w „Szkole gotowania”.

Szkoła gotowania

Szparagi – królewskie warzywo

Gotowane czy surowe? Białe czy zielone? Tyle wiemy o szparagach, ile przeczytamy, a na naukę nigdy nie jest za późno. Czas wziąć byka za rogi!

Szkoła gotowania

Jak się zabrać za topinambur?

Topinambur smakuje świetnie na surowo, w wersji gotowanej oraz smażonej. Oryginalny smak i walory odżywcze to jego największe atuty.

Szkoła gotowania

Szef kuchni: Mateusz Czekierda

W niejednej kuchni jadł i w niejednej gotował, zdobywając zawodowe doświadczenie w Polsce i za granicą. Oryginalne nazwisko zawdzięcza węgierskim przodkom, a pasję kulinarną – tacie.

Szkoła gotowania

Jak rozpoznać dobrą szynkę?

Czym się kierować przy wyborze szynki – ceną, wyglądem czy składem? Najważniejsze to nie dać zwieść się pozorom i po trzykroć wszystko sprawdzać.

Szkoła gotowania

Sposób na mule

Mule trzeba wziąć sposobem! A wcześniej dobrze poznać wroga – dowiedzieć się, co zrobić z wąsem, gdzie znajduje się halka i w jaki sposób najlepiej wydobyć ich smak.

Szkoła gotowania

Burak – ze stajni na stół

Sympatyczne warzywo z czarnym PR-em, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jak się przekonacie, ma niejedno oblicze, a każde z nich jest smaczne i bardzo zdrowe.

Szkoła gotowania

GOTUJĄ Z NAMI:

KULINARNA PODRÓŻ:

INSPIRUJEMY NA:

PALCEM PO MAPIE:

CZANIECKIE NA REKORD GUINNESSA:

GARŚĆ WSPOMNIEŃ Z FESTIWALU:

Najnowsze wpisy

  • Jedź bezpiecznie zimą!
  • Przepis na zapiekankę makaronową
  • Świdrowanie z kaparami
  • Morskie opowieści
  • Rumiane tasiemki

WSZECHSMAKI DUMNIE WSPIERA
PRODUCENT MAKARONU

Makaron Czanieckie
Menu:
  • Nasze przepisy
    ▲
    • WG KSZTAŁTÓW MAKARONU
      ▲
      • Nitki
      • Rurki
      • Świderki
      • Spaghetti
      • Tasiemki
      • Łazanka
      • Kokardki
      • Drobne
    • WG RODZAJÓW MAKARONU
      ▲
      • Jajeczne
      • Amber Durum
      • Pełnoziarniste
      • Z błonnikiem owsianym
    • Makaron na słodko przepisy
    • Pikantne
    • Wegetariańskie
    • Dla całej rodziny
  • COOK&GO
  • Bądź fit
  • WYDARZENIA
    ▲
    • Konkursy
    • Festiwal Wszechsmaki 2015
  • Szkoła gotowania
  • WszechSmaki TV