Odcinek 1 – przepis Izy Kapias na czanieckie kokardki
Szynkofleki to prosta, czeska potrawa, którą można przygotować wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. W lodówce zawsze znajdą się potrzebne składniki, zwłaszcza że można z nimi do woli eksperymentować.
Składniki:
- 1 op. Czanieckiego Makaronu kokardka
- 30 dag wędzonej szynki
- ½ szkl. śmietany kremówki
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej
- masło
Kroimy cebulę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Wędzoną szynkę kroimy na centymetrowe kostki i dorzucamy na patelnię. Po kilku minutach dodajemy śmietanę kremówkę. W międzyczasie Czaniecki Makaron w kształcie kokardki gotujemy al dente, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia wkładamy makaron wymieszany z szynką. Na górę wbijamy dwa jajka. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 220 °C.