Ma 2000 lat i pochodzi z Chin. Tofu – kochają je weganie i wegetarianie, ale wśród mięsożerców ma zdecydowanie zły PR. Głównym zarzutem jest brak charakterystycznego smaku. Ale, ale! My wiemy, jak tę pozorną wadę przekuć w zaletę! Kluczowe są aromatyczne przyprawy i zioła. Dlaczego warto jeść tofu? Głównie dla pełnowartościowego białka oraz bogatej zawartości fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin z grup E i B. Jak widać, powodów do jedzenia tego sojowego serka jest całkiem sporo. To jak, „zmierzycie się” z naszym przepisem?
Sposób przygotowania:
Czanieckie spaghetti przygotuj według zaleceń na opakowaniu. Tofu wyjmij z opakowania i pokrój na średniej wielkości kostkę. Posiekaj ząbek czosnku. Na patelni lub woku rozgrzej olej, wrzuć na niego szpinak i podsmażaj krótko, przez ok 3 minuty. Następnie dodaj serek sojowy razem z czosnkiem i przyprawami: imbirem, curry, sosem sojowym, solą i odrobiną pieprzu. Wymieszaj całość i smaż przez ok. 3 minuty. Na koniec dodaj odsączony z wody makaron. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki tak, aby makaron nabrał koloru przypraw.