Asia Express
Gotowi na ekspresową wycieczkę do Azji? Jeśli tak, to lecimy! Do kuchni, oczywiście. Mamy dla Was przepis na proste danie z naturalnych składników, idealne do przygotowania po długim dniu w pracy.
Kuchnia chińskaGotowi na ekspresową wycieczkę do Azji? Jeśli tak, to lecimy! Do kuchni, oczywiście. Mamy dla Was przepis na proste danie z naturalnych składników, idealne do przygotowania po długim dniu w pracy.
Kuchnia chińskaMa 2000 lat i pochodzi z Chin. Tofu – kochają je weganie i wegetarianie, ale wśród mięsożerców ma zdecydowanie zły PR. Jak główną wadę przekuć w zaletę i przygotować pyszne danie?
Kuchnia chińskaZupa z krewetek jest smakowitą alternatywą dla polskiego rosołu. Przyprawiona smakami Azji, syci i rozgrzewa w zimowe wieczory… i niedzielne obiady 🙂
KolankoAnita Demianowicz z podróży do Gwatemali przywiozła przepis na Pepian – kultowe danie tamtejszej kuchni. Kurczak, makaron w kształcie ryżu i czerwone warzywa, to znane w Polsce składniki w nietypowych połączeniach. Zobacz nasz przepis!
WszechSmaki TVCzanieckie mają hariry aż po kokardy! Mateusz Czekierda i Łukasz Nowak zainspirowali się marokańską klasyką i przenoszą ją na nasze lokalne podwórko. Przejmij od nich kulinarne berło i zrób harirę we własnej kuchni!
WszechSmaki TVWiedzieliście, że papryczka chili poprawia wytrzymałość? Tę korzyść z pewnością docenią uczestnicy Beskidzkiego Topora, którzy już w sobotę powalczą na dystansach maratońskim i ultra.
Bądź fitLubiane w Ameryce czerwone mięso, papryczka chili i makaron rodem z Włoch – w tym jednym daniu znajdziemy wpływy aż trzech kontynentów.
PikantnePapryczka jalapeño, kilka zdradzieckich centymetrów z lekko kwaskowatą nutą. W towarzystwie swojej kuzynki ramiro stworzy misterne origami smaków także dla wegelubnych.
PikantnePrzepis prosto z Nowego Orleanu, łączący tradycję z eksperymentowaniem na talerzu. Na pierwszy smak wybija się ostry cayenne – można powiedzieć, że krewetki wpadły dziś po uszy w przyprawy.
PikantnePiekielna zapiekanka z chilli to psikus dla wszystkich wkręconych w Halloween, zarówno w wersji wege, jak i dla mięsożernych.
PikantneKapusta głowa pusta, ale jej kuzyni – kapary, te to mają olej w głowie! Można je kochać lub nienawidzić – mają ostry smak, który dodaje daniu pikanterii.
Bądź fitCzy wiedzieliście, że przeciętny Polak zjada rocznie ok. 12 kilogramów sera? Nie tylko u nas jest tak popularny – żółty kolega ma swoich zwolenników na całej kuli ziemskiej. Przed Wami fast cheese z Ameryki.
Kuchnia z USANa ramię fartuch, do garnka makaron. Czanieckie meldują przepis gotowy do wykonania. Tym razem zainspirowali nas członkowie stowarzyszenia Kultura Turystyka Obronność przy Klubie Wojsk Specjalnych JW NIL.
Nasze przepisyRazem z kucharzami ze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny ugotowaliśmy gulasz na ogromnej, 2-metrowej patelni! Wszystko w ramach VII Festiwalu Kuchni Zbójnickiej.
Nasze przepisyGasimy głód w ramach projektu „Czanieckie z pasją” i Ogólnopolskich Zawodów Młodzieżowych Drużyn Pożarniczych w Sportach Obronnych. Ostrzegamy: przyda się woda, bo będzie paliło!
PikantneW kraju orientu i dziwactw z podwodnego świata lądujących na talerzu, wyłowiliśmy smak zupy Pho. Może macie ochotę łowić z nami w gęstwinie azjatyckich smaków? Pho prostu musicie spróbować!
Kuchnia wietnamskaJak śpiewała Rita Pavone – viva la pomodore! Śmiało możemy zakrzyknąć razem z włoską piosenkarką – wiwat pomidorowa!
Dla całej rodzinyJaś Fasola w starciu z Czanieckim Makaronem. Agent wyborowy w komitywie z Czanieckim proponuje treściwą i pełną smaku tradycjonalistę polskiego stołu.
Kuchnia polskaAmbasadorka akcji „Biegam, bo lubię” oraz projektu „Czanieckie z pasją” Dorota Łaba i jej sposób na makaron! Przepis na bazie mleka kokosowego to prawdziwa studnia zdrowia.
Kuchnia tajskaW jednym daniu połączyliśmy orientalne klimaty, włoskie tradycje oraz europejskie i egzotyczne dodatki! Zapraszamy na kulinarne esperanto.
Wegetariańskie