Wiosna w pełni, a nam coraz bardziej chce się grać w zielone! Dziś dla Was prosta i szybka sałatka z brokułami w soczystych kolorach – sam ich widok doda Wam energii! Inspirowana włoską kuchnią, a jednak z polskimi dodatkami. Gotowi?
- 200 g Czanieckiego Makaronu 100% amber durum świderek
- 400 g różyczek brokułu
- 3 pomidory malinowe
- 2 garści liści sałaty
- 100 g szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1/4 cytryny
- mały ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 100 g startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Czaniecki Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ci z Was, którzy szczególnie dbają o linię, mogą wybrać ten z wysoką zawartością błonnika owsianego – jest mniej kaloryczny, syci na dłużej, a smakuje jak domowy! Brokuły dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki i blanszujemy – zanurzamy na 2 min we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru (dzięki niemu zachowają piękny zielony kolor), a następnie przekładamy do garnka z lodem. Zabieramy się za przygotowanie dressingu: mieszamy olej z sokiem z cytryny oraz drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dodajemy pieprz i sól do smaku. Do miski przekładamy ugotowany makaron, brokuły, pokrojone pomidory oraz porwaną na mniejsze kawałki sałatę. W wersji dla mięsożerców proponujemy dodać również kilka plastrów szynki parmeńskiej. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i całość mieszamy. Podajemy posypaną startym parmezanem. Pyszna wiosenna sałatka z brokułami gotowa!