Kraina fiordów, gór, zórz polarnych i… trolli. W Norwegii (o której pisaliśmy tutaj) należy być wyjątkowo czujnym, bo ni stąd, ni zowąd mogą się pojawić na naszej drodze. Mamy jednak przepis, który pomoże Wam udobruchać te istoty – makaronowa zapiekanka z dorszem, papryką i brokułami.
Przepis na zapiekankę:
Czanieckie rurki gotujemy al dente, przez ok. 9 min. W międzyczasie kroimy na kawałki filet z dorsza, polewamy go lubczykiem zmieszanym z oliwą z oliwek i szczyptą soli i wstawiamy do lodówki. Po około 30 minutach wyjmujemy rybę i dodajemy do niej brokuły, pokrojoną w paski paprykę oraz ugotowany al dente makaron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Następnie przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z jajkami ubijaczką, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz starty żółty ser. Mieszamy makaron z sosem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-40 min. tak, aż sos stworzy ciągnącą się, lekko przyrumienioną skorupkę. Spis godt! 🙂