Przyszła koza do woza, a ser do przepisu. Produkty krowie zastąpimy dziś kozimi, konkretnie serem kozim – lepiej przyswajalnym, niż ten z mleka krowiego. Zawiera białko, cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A, mikroelementy wzmacniające nasze kości i mięśnie oraz wspomagające prawidłową pracę serca i nerek. Francuzi od lat delektują się jego smakiem, my powoli się z nim oswajamy. Jeśli w kuchni pojawia się Monika Mrozowska wiedzcie, że coś się dzieje. Zadziało się smacznie i zdrowo: jest bogaty w magnez szpinak, czosnek – naturalny antybiotyk i słodka śmietanka.
Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Czosnek drobno szatkujemy i chwilę podsmażamy na maśle. Następnie dolewamy śmietankę, dodajemy umyty szpinak i całość dusimy ok. 5 minut. Solimy do smaku. Ugotowany makaron mieszamy ze szpinakiem i dekorujemy kilkoma plastrami sera koziego. Smacznego!