Mówi się, że można zzielenieć ze złości, tymczasem Czanieckie zzieleniały z zachwytu! Psychologia koloru wskazuje na zielony, jako symbol nadziei – mamy nadzieję, że będzie smakować! Szpinakowo-bazyliowa moc włoskiego pesto w uścisku krzepkiego ramienia spaghetti na miękkiej cukinii tworzą przepis wiosennego oddechu.
Przygotowanie:
Szpinak, bazylię, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i orzechy blendujemy na gładką masę, dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Pesto można dodatkowo przyprawić. Umytą cukinię kroimy w krążki, wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą i parzymy krótko, do momentu aż stanie się giętka. Czaniecki Makaron Spaghetti gotujemy al dente, a następnie mieszamy (na zimno, czyli już na talerzu, a nie w garnku!) z pesto do smaku i podajemy z cukinią. Możemy dodać również pieczoną, czerwoną paprykę oraz udekorować danie startym serem i orzechami. Zielone pesto gotowe! I jak? Zielono Wam? 🙂