Zielony groszek, ale wcale nie taki zielony w kuchni. Egipcjanin z pochodzenia, a ponadto bogate źródło witamin: E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, takich jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Dziś obiad w myśl zasady mange tout, czyli zjadaj wszystko! Czanieckim w to graj, dlatego dają nura do rosołu pełnego warzyw z dodatkiem rozgrzewającego imbiru.
Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie myjemy warzywa i wkładamy do garnka razem z obraną cebulą (i łupinami), natką pietruszki, selerem, porem, marchewkami, liśćmi laurowymi i pozostałymi składnikami. Zalewamy wodą, a kiedy wywar zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2,5 godz. Po ugotowaniu odcedzamy rosół, a następnie dodajemy do niego groszek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy wkroić marchewkę z wywaru, a przed podaniem posypujemy pietruszką.