Sery kojarzą mi się z włoską lub francuską prowincją i dobrym winem. Dziś pokażę Ci jak przyrządzić dobre francuskie sery w wybornej zupie z mulami. Przygotujemy ją na wodzie, aby każdy z gości mógł jej skosztować. Będziesz potrzebował kilka rodzajów serów: pleśniowy z niebieskim porostem pleśni (np. dorblu), camembert oraz twardy ser, np. beaufort. Zaczynamy!
Czaniecki Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bazę przygotuj tak, jak do kremu z jarmużu – czosnek i cebulę podsmaż w rondlu „na słodko”. Do rondla dodaj sery, a kiedy zaczną się topić, wlej 50 ml wina. Poczekaj aż wszystko porządnie się rozpuści, a wino wyparuje. Następnie dodaj wodę. Aby podkręcić smak zupy, zabiel ją mlekiem kokosowym. Zetrzyj również odrobinę gałki muszkatołowej, a jeśli nie masz całej gałki, dodaj szczyptę gałki mielonej – ta przyprawa doskonale podkreśli smak serów. Całość dopraw solą i pieprzem – jeśli chcesz, możesz dodać także pieprzu cayenne lub czerwonej pikantnej papryki.
Przechodzimy do omułków. Kupiłeś omułki lub mule w czarnych skorupach? Przesmaż je ok. 3 min. na czosnku i oliwie z oliwek z drugiego tłoczenia, następnie nakryj pokrywką i duś we własnym sosie ok. 5-7 minut, często mieszając. Podlej białym winem i odrobiną wody, gotuj kolejne 5 minut. Po wystudzeniu wyciągnij z omułków mięso. Na talerz wyłóż niewielką porcję makaronu, nalej zupę a na wierzchu ułóż mule i całość dopraw drobno posiekaną kolendrą. Smacznego!