Zupa z krewetek jest smakowitą alternatywą dla polskiego rosołu. Przyprawiona smakami Azji, syci i rozgrzewa w zimowe wieczory… i niedzielne obiady 🙂
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Krewetki obierz z pancerzyków i odetnij główki, zalej sokiem z cytryny i odstaw na ok. 20 min. Nie wyrzucaj głów i pancerzyków, ponieważ przydadzą się do bulionu. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i przełóż do dużego garnka. Dodaj obraną i pokrojoną w niewielką kostkę marchewkę oraz krewetkowe głowy i pancerzyki. Całość podsmaż na łyżce oleju kokosowego i zalej 1,5 l zimnej wody. Gotuj przez min. 30 minut. Suszone pomidory i papryczkę chilli pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim krewetki, pomidory i chilli przez ok. 5 minut. Gdy wywar będzie gotowy, wyłów z niego krewetkowe pozostałości. Przełóż podsmażone krewetki, pomidory i chilli, dodaj tarty imbir, siekany czosnek, otartą skórkę z cytryny oraz cynamon, kurkumę, sos sojowy, sól i pieprz. Gotuj wszystko przez ok. 5 minut i w razie potrzeby dopraw do smaku.